Uçak Korkusu Olanlar İçin Öneriler
Uçak Korkusu Olanlar Ne Yapmalı?
Uçma eylemine karşı oluşan şiddetli korku düşüncesi, uçak korkusu ya da fobisi olarak adlandırılmaktadır. Uçmaya dair düşünceler zihinde belirlemeye başladığında kişi, anksiyete ve panik atak yaşamaktadır. Seyahat sırasında korku yaşayan bireyler “Uçak korkusu olanlar ne yapmalı?” sorusuna yanıt aramaktadır.Uçak korkusu yaşayan bireyler genellikle aşağıdaki belirtileri göstermektedir:
- Uçak bileti alma, havaalanında bulunma veya uçuğa binme gibi durumlardan sonra tedirginlik ile birlikte seyreden korku
- Baş dönmesi
- Yüz kızarması
- Titreme, terleme
- Hızlı kalp çarpıntısı
- Nefes darlığı
- Aşırı endişeli ruh hali
- Kötü şeylerin olacağına dair tekrarlayan düşünceler
- Ölüm korkusu
Uçak Korkusunu Yenmek İçin Yapılabilecek Şeyler
Uçak korkusunun oluşturduğu etkiler kişiden kişiye değişmektedir. Uçak korkusunu yenmek için yapılması gereken ilk şey uzman bir ruh sağlığı uzmanına başvurmaktadır. Uzman, korkunun yaşanma sebebi ve şiddeti üzerinde yeterli bilgiye sahip olduktan sonra en uygun tedavi planını hazırlamaktadır. Psikologlar tarafından uygulanan tedavi yöntemleri ile uçak korkusunu yenmek mümkündür.Uçak korkusunu yenmek için atılması gereken adımlardan bazıları şu şekildedir:
- Kötü düşüncelerden uzaklaşılmalıdır: Uçak korkusu, bireyin seyahat şeklini etkileyebilmekte ve konforunu azaltabilmektedir. Uçak ile seyahat etmek, diğer ulaşım araçlarına göre daha güvenilirdir. Uçak korkusunun temelinde kişinin zihnindeki kötü düşünceler vardır. Birey, uçak seyahatinin güvenilir olduğunu fark etmelidir. Ulaşım araçlarının kaza ihtimalleri üzerine yapılacak araştırmalar, kişinin gerçeklere daha kolay ulaşmasını sağlayabilmektedir.
- İlk uçuş deneyimi kısa sürmelidir: Yakın bir güzergah seçerek uçak fobisini yenmek için ilk adım atılabilmektedir. Birey, bu deneyim sırasında güvenli bir uçuş deneyimini yaşayarak zihnindeki yanıltıcı düşüncelerden arınabilmektedir.
- Doğru koltuk seçilmelidir: Korku yaşayan bireylerin erken rezervasyon ve check-in yaptırarak ön sıralarda ve cam kenarlarında yer seçmeleri önerilmektedir. Bu sayede daha rahat bir uçuş deneyimi yaşanabilmektedir.
- Havalimanına erken gidilmelidir: Bir ortamda fazla süre geçirmek, korku ve kaygı gibi olumsuz hisleri azaltabilmektedir. Uçak korkusu yaşayan bireyler, havalimanına birkaç saat önce giderek uçuş vaktine kadar beklediklerinde daha rahat olabilmektedir.
- Kabin görevlileri ve yolculardan yardım istenebilir: Uçakta seyahat eden diğer yolcularla veya kabin görevlileri ile iletişim kurmak, zihindeki kötü düşüncelerin dağılmasına yardımcı olabilmektedir. Korku yaşayan kişi, herhangi bir sorunla karşılaştığını hissettiğinde kabin görevlilerinden yardım talep etmelidir.
- Sakinleştirici ilaçlar kullanılabilmektedir: Uçak korkusunun vücuttaki etkilerini minimuma indirmek için sakinleştirici ilaçlardan yararlanılabilmektedir. Ancak bu ilaçlar mutlaka doktor tarafından reçete edilmelidir.
- Aktivitelerden yararlanılabilmektedir: Zihindeki korku düşüncelerini dağıtmak ve odağı değiştirmek için müzik dinleme veya kitap okuma gibi aktiviteler yapılabilmektedir. Özellikle ilgi çekici içeriklere yoğunlaşıldığında korkuya yol açan düşüncelerden uzaklaşılabilmektedir.
Uçakta Panik Atak Gelirse Neler Yapılmalıdır?
Uçakta panik atak yaşamaya başlayan birey baygınlık geçirebilmektedir. Bu hissin vücuttaki etkilerini kontrol altına alabilmek için uygulanması gerekenler şu şekildedir:- Kişinin derin nefes alabilmesine yardımcı olunmalıdır. Sık ancak yüzeysel nefes alan kişinin derin nefes almaya yönelmesi gerekmektedir.
- Birey korktuğunu hissettiğinde yerine oturmalı, derin derin nefes alarak rahatlamaya çalışmalı ve su içmelidir.
- Uçağın güvenli bir ulaşım aracı olduğu, seyahat noktasına güvenle varılacağı ve korkuyu yenerek keyifli aktivitelere kaldığı yerden devam edeceği düşünmek de fayda sağlayabilmektedir. İmajinasyon tekniği adı verilen bu yöntemde kişi zihninde güvenli bir ortam yaratmalıdır.
- Kişi uçakta panik atak durumunda kendine “güvende olduğuna” dair telkinlerde bulunmalıdır.
- Panik atağın vücuttaki etkilerini azaltmak için kasları gevşetici masaj veya ovalama yapılmalıdır. Atak sırasında kaslar aşırı kasılmakta ve vücut ısısı düşmektedir. Bireyin çevresindeki kişiler de bu etkilerin azaltılması için destek sağlamalıdır.