Tunus Hakkında Bilinmesi Gerekenler | Güncel Bilgiler
Tunus Hakkında Tüm Bilinmesi Gerekenler
Tunus Kuzey Afrika'da, Akdeniz'e kıyısı olan bir Arap İslam ülkesidir.Başkent: Tunus
Para Birimi: Tunus Dinarı
Yüzölçümü: 163.610 km²
Saat Farkı: + 1
Komşuları: Cezayir, Libya
Ucuz uçak bileti fırsatlarını hemen yakalayın!
Tunus Yiyecek ve İçecek Kültürü
Tunus yemekleri iyi hazırlanmış ve lezzetlidir. Tunus mutfağında yemekler zeytin yağı ile pişirilir, anason, kiniş, kimyon, tarçın veya safran gibi baharatlar içerir, nane, portakal çiçeği veya gülsuyu ile aromalandırılır. Turistik restoranlar daha hafif ve uluslararası mutfaklardan örnekler içerirler. Yerel yemekleri tatmak isteyenler, küçük lokantaları tercih etmelidir. Fiyatlar çok çeşitlidir, pahalı demek iyi anlamına gelmez. Tunus ve diğer kentlerde Fransız, İtalyan ve diğer uluslararası restoranlar bulunur. Self-servis verem yerler nadirdir, genelde masaya servis uygulanır. Kendilerine özgü geleneksel dekorlarıyla Fas kafeleri, mükemmel Türk kahvesi servis ederler.Ulusal Spesiyaller
- Dorado (Çipura)- Kuskus
- Tajine (Bir balık yemeği)
- Brik (Hamur içine doldurulmuş çeşnili yumurta)
Ulusal İçecekler
- Çam fıstıklı nane çayı- Boukha (İncirden yapılma bir şarap)
- Thibarine (Şarap)
Tunus Gece Hayatı
Tunus'ta tiyatro mevsimi Ekim ile Haziran ayları arasındadır. Yerel ve yabancı topluluklar çeşitli oyunlar oynarlar. Tunus, Hammamet ve Sousse'ı uluslararası topluluklar sık sık ziyaret ederler. Büyük şehirlerde birçok sinema salonu vardır. Büyük şehirlerdeki otellerde, sahil otellerinde ve turistik merkezlerde gece klüpleri bulunur. Göbek dansı, yerel grupların geleneksel müzik konserleri ve geleneksel tiyatro gösterileri izlenebilir. Tunus, Yasmine, Hammamet, Sousse ve Djerba'da kumarhaneler de mevcuttur.Tunus'ta Alışveriş
Bakırdan yapılmış kültablaları, kakmalı tepsiler; zeytin ağacından yapılma heykelcikler, deriden yapılma cüzdanlar, el ve kol çantaları, kaftanlar, bornozlar, yerel giysiler, geleneksel giysili bebekler, nakış işleri, gümüş işleme mücevherler ile çok değerli Tunus halıları en çok tercih edilen ürünlerdir. Dokuma ve örme olmak üzere iki tiptir. Tüm halılar, Ulusal Elişleri Bürosu (ONA) tarafından sıkı bir şekilde denetlenmektedir. Satın almadan önce ONA mühürü mutlaka kontrol edilmedilir.Tunus İklimi
Tunus’ta bariz bir şekilde Akdeniz iklimi hüküm sürer. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve bölgeye göre az veya çok yağışlıdır. Yağmurlar sonbahar ortasında başlar ve ilkbaharın ortasına kadar devam eder. Güneye inildikçe yağmurlar azalır ve iklim düzensizleşir. Kışın sıcaklık 0° C altına düşmez. Yazın 40°C’ye kadar çıkar. Sıcaklık denizin etkisine bağlı olarak değişir ve kıyılar iç kesimlere göre daha serindir. Yağışlar düzensiz olup, seneden seneye farklılık gösterir.Tunus, fiziki yapısı itibariyle üç bölgeye ayrılır. Kuzey bölgesi, Sahil bölgesi ve Güney bölgesi.
Kuzey bölgesi, Atlas Dağlarının Akdeniz kıyısı boyunca uzanımı olan iki dağ şeridinin bulunduğu bölgedir. Bunların arasında Mecarda Vadisi bulunmaktadır. Bölge nadiren 1000 m’yi aşan yüksekliklere sahip olmasına rağmen dağlık olarak nitelendirilebilir. Ülkenin en yüksek noktaları olan Eş-Şenebi (1544 m), ve Zaguon (1295 m) dağları bu bölgede yer alır.
Sahil bölgesi, ülkenin Tunus şehri güneyindeki kıyı bölgesini içine alan Suse, Sifakis ve Kayrevan şehirlerinin bulunduğu bölgedir. Bu bölge kuzey bölgeden Dorsal Dağı ile ayrılır. Bölge yumuşak tepeleri, geniş ovaları ve plajları ile meşhurdur.
Güney bölgesi, Gabes Körfezinin çerçevelediği geniş Cafara ve Nefta ovalarından ve Büyük Sahraya ulaşan düzlük arazilerden meydana gelir. Buraya step ve çöl bölgesi de denilmektedir.
Gabes Körfezinde gelgit olayı oldukça önemlidir. Deniz yükselmesi iki metreyi bulur. Akdeniz’de en yüksek gelgit olayı burada olur.
Tunus Tarihi
M.Ö. 1000 yılından itibaren Fenikeliler, Tunus’ta ticaret merkezleri kurmaya başladılar. M.Ö. 5. yüzyıl sonlarında Fenikeliler Tunus’a gelip yerleştiler ve burada Kartaca Cumhuriyetini kurdular. Tunus, daha sonra batıdan gelen Vandalların, 6. yüzyılda da Bizanslıların hakimiyeti altına geçti.Müslümanların Tunus’a gelişi 647 yılında oldu. Bizanslılar ise bazı önemli şehirleri ellerinde tuttular. Berberi ayaklanmaları neticesinde Müslümanlar geçici olarak uzaklaştılarsa da, bir süre sonra Abbasi hakimiyeti yaygınlaştı.
Emevi ve Abbasi halifelerine bağımlı olan ülkeyi Fatımiler yönetti. Ziriler zamanında Tunus, Sicilya’daki Normanların istilasına uğradı.
On altıncı yüzyılda İspanya ve Osmanlı Devletinin, Akdeniz hakimiyeti için yaptıkları savaşlar sonunda 1534 yılında Barbaros Hayreddin Paşa, Tunus’u ele geçirdi. Ardından İspanyollar ile Osmanlılar arasındaki çekişmeler sonunda 1574’te bütün Tunus, Osmanlı İmparatorluğu'nun bir eyaleti haline geldi.
Osmanlı Devleti zamanında Tunus, önceleri Yeniçerilerin desteklediği bir Dayı vasıtasıyla, daha sonra da bir Bey vasıtasıyla yönetilmeye başlandı.
Fransa 1830’da Cezayir’i işgal ettikten sonra, Tunus ile daha fazla ilgilenmeye başladı. İç ve dış sorunlarla uğraşan Osmanlı Devleti, uzak kalan bu bölge ile yeterince ilgilenemedi ve 1883 yılında, Fransız himayesi resmen kurulmuş oldu. Fransız himaye rejimi Tunus’un 1956'da bağımsızlığını kazanmasına kadar devam etti.
1930’larda Habib Burgiba önderliğinde Tunuslular bağımsızlık mücadelesine başladılar. İkinci Dünya Harbi esnasında Tunus bir savaş alanı oldu. Nihayet 1956 yılında Tunus bağımsızlığını kazandı. Bağımsızlığını kazandıktan sonra Tunus Cumhuriyetini ilan eden Burgiba, ilk Tunus Cumhurbaşkanı oldu. Birçok reformlar yaparak laik eğilimli bir rejim kurdu.
Ocak 1980’de Libya’da eğitim görmüş komandoların Gafsa şehrini ele geçirmeleri, Tunus’un Fransa ve ABD’den destek istemesine sebep oldu. Olayların yatışmasından sonra başbakanlığa getirilen eski Milli Eğitim Bakanı Muhammed Mzali, siyasi hayatı kısmen olsun liberalleştirdi. Siyasi mahkumların çoğu serbest bırakıldı ve siyasi partiler kanuni olarak tanınmaya başlandı.
Ölünceye kadar Devlet Başkanı seçilen Burgiba, 1987 senesinde sağlık durumu gerekçe gösterilerek devlet başkanlığı görevinden alınarak yerine General Zeynelabidin bin Ali geçti. Ancak 20 yılında ardından bir halk ayaklanması ile devrildi.
Tunus'ta Görülmesi Gereken Yerler
Toplam 1200 km'den fazla sahil şeridine sahip Tunus, deniz ve güneş tercih edenlere birçok seçenek sunar. Başkentten iki saatlik mesafede bulunan Sousse, "Sahilin İncisi" olarak da bilinir. Ilıman iklimi, sakin ve güzel kumsalları ile gözde dinlenme yerlerinden biridir. Şehirde birçok müze ve antik kalıntı ziyaret edilebilir.9. yüzyıldan kalma şehir surlarının ayakta olduğu Monastir, Akdeniz'in en mavi suları ile ünlüdür.
Tunus'un St. Tropez'i olarak tanınan Hammamet, eski ile yeninin birarada yaşadığı bir kenttir. Hammamet Körfezi, güzel kumsalları, parlak denizi ve hareketli yaşamı ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.
Nabeul kasabası, Bardo Müzesi'nde sergilenen dünyaca ünlü mozaikleri ile tanınır. Müze ayrıca ülkenin 40.000 yıllık geçmişinden günümüze yüzlerce arkeolojik eseri barındırır. Hemen yakınında Kartaca, Sidi Bou Said antik kentleri bulunur.
Binlerce palmiye ağacı ile denizden bir serap gibi yükselen Djerba adası Roma kalıntıları, korsan kalesi, deniz sporları ile öne çıkar.
Pön, Roma, Arap ve Türk uygarlıklarının eserleri ile dolu olan Tabarka, göz alabildiğine uzanan sahili, geyiklerden kartallar uzanan vahşi yaşamı ve zengin sualtı türleri ile tarih, doğa ve deniz tutkunlarını kendine çeker.
MÖ 8. yüzyılda kurulmuş olan Kartaca, antik çağdaki dünyaya yön vermiş bir kenttir. Bu etkileyici kenti görmeden geçmemek gerekir.
Özellikle Roma dönemi eserleri ile tanınan El Jem Müzesi, zenginliği ile etkileyicidir.
En uygun fiyatlı uçak bileti şimdi Bilet-Co'da!