Moldova Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Moldova Hakkında En Güncel Bilgiler
Moldova, Ukrayna ile Romanya arasında kalan bir ülke. İçinden Prut ve Dniester nehirleri geçer. Doğu Avrupa'da yer alan Moldova'nın denize kıyısı yoktur.Para Birimi: Moldova Leyi
Yüzölçümü: 33.843 km²
Saat Farkı: + 2
Komşuları: Romanya, Ukrayna.
Moldova Yiyecek - İçecek Kültürü
Birçok küçük restoran ve kafe vardır. Servis yavaş olsa da, yemekler mükemmeldir.Moldova Ulusal Spesiyaller
- Mititeyi (Soğan ve biberle pişirilen ızgara sosis)- Mamaliga (Yoğun mısır ezmesi - beyaz perniyle servis edilir)
- Tocana (Domuz yemeği - ekşi-tatlı karpuz ve elma ile servis edilir)
Moldova Ulusal İçecekler
Moldova'da 100'den fazla birbirinden kaliteli şarap üretilir.- Beyaz şaraplar
- Kırmızı şaraplar
- Tatlılarlar mükemmel uyum içindeki konyak
Bahşiş: % 5-10 civarında bahşiş uygundur.
Moldova Gece Hayatı
Kişinev'de oldukça kaliteli tiyatrolar ve konser salonları le bir de opera bulunur. Eminescu Müzik ve Drama Tiyatrosu, Romen oyunlarında uzmanlaşmıştır. Çehov Drama Tiyatrosu ise Rus oyunları sergiler. Moldova Senfoni Orkestrası, Filarmoni Konser Salonu'nda program yapar. Kukla tiyatrosunda Rus ve Romen oyunları sergilenir. Bunlardan başka yerel oyunlar da görülebilir.Alışveriş
Canlı renkleri olan giysiler, el halıları, yerel şaraplar ve konyaklar oldukça gözdedir. Kişinev merkezinden 10 dakika uzaklıktaki açıkhava pazarı, herşeyin satıldığı, kalabalık ve pazarlığın yoğun olduğu bir yerdir.
Alışveriş Saatleri
Büyük mağazalar 08:00-20:00, diğerleri ise 09:00-17:00 saatleri arası açıktır.
Moldova İklimi
Moldova oldukça ılıman ve yağışlı bir kara iklimine sahiptir. Kışları ılık, yazları sıcak geçer. Ülkenin kuzey ve orta kısımları ormanlarla kaplıdır.Aşağı Dinyester ve Prut ırmakları arasında kalan Moldova toprakları alçak tepeler ve alüvyonlu ovalarla kaplıdır. Ovalar kuzeye doğru yükselirken plato görünümünü alır. En önemli dağ silsilesi 300-400 m yüksekliğindeki Kadri Dağlarıdır.
Moldova Tarihi
Moldova tarihi boyunca sık sık işgallere maruz kalmıştır. Cumhuriyet'in esası Prut ve Dinyester nehirlerinin arasında tarihi adı Besarabya olan bölgedir. Halen Romanya ve Ukrayna ile iç içe geçmiş olan Moldova toprakları 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliği altına girmiştir. 1812 yılına kadar 300 yıl, Boğdan eyaleti olarak Osmanlı İmparatorluğuna bağlı olan ve 1812 yılında Osmanlı-Rus Barış Anlaşmasıyla Rusya'nın egemenliğine giren bölge, 1918 yılına kadar Rus İmparatorluğu'nun bir vilayeti olarak kalmıştır.Rusya'nın Kırım Savaşı'nda yenilmesinden sonra Moldova'nın bir kısmı (Güney Besarabya) Romanya'ya geçmiş, ancak Rusya 1878'deki Berlin Kongresi ile bu bölgeyi geri almıştır. I. Dünya Savaşından sonra, 1918'de bölge Romanya'nın eline geçmiş ve 1924 yılında Dinyester'in doğu yakasında Moldova Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti (MÖSSC) kurulmuştur.
1940 yılında Sovyetler Birliği Besarabya'yı yeniden ele geçirmiş ve bu bölgenin büyük bir kısmını MÖSSC ile birleştirmiştir. Almanya'nın SSCB'ne saldırması ile SSCB bir kez daha 1941 Temmuz'unda Moldova'yı Romanya'ya vermek zorunda kalmış ancak Sovyet kontrolü 1944 Ağustos'unda yeniden sağlanmıştır.
Moldova, 27 Ağustos 1991'de bağımsızlığını kazanmıştır. Aynı yıl eşit ve kurucu üye olarak Bağımsız Devletler Topluluğu'nun oluşmasına yönelik anlaşmayı imzalamıştır.
Moldova'da Görülecek Yerler
Kişinev
Dinyester Nehrinin bir kolu olan Bic nehri kıyısında yer alan şehir Moldova'nın kültürel vie ticari merkezidir..
Balti
Balti, Moldava Cumhuriyetinin ve en büyük ikinci şehri.
Avrupa'nın yeşil alanı bol şehirlerinden biri Balti, aynı zamanda önemli bir ticaret ve sanayi merkezidir. Dinyester Nehrinin bir kolu olan Raut nehri kıyısında yer alan şehrin beş ilçesi vardır.