Kıbrıs Hakkında Bilinmesi Gerekenler | Güncel Bilgiler
Kıbrıs Hakkında En Güncel Bilgiler
Günümüzde ada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi olarak ikiye bölünmüş olarak yönetilmektedir.Yiyecek - İçecek Kültürü
Çoğu tatil yeri her türden restoran ve bara sahiptir. Büyük otellerde uluslararası yemekler bulunur ancak yerel yemeklere az da olsa rastlanır. Bütün adada, Kıbrıs yemekleri yapan çok sayıda restoran vardır. Kıbrıs yemeklerini tanımanın en iyi yolu Mezze (meze) tabağı söylemektir çünkü çok sayıda yemek bunu içinde az miktarda olacak şekilde yer alır. Barlarda garsonla servis ve ayakta servis uygulanır. İçki konusunda herhangi bir sınır yoktur. Eylül ayında Limasol'de düzenlenen şarap festivalinde bedava şarap su gibi akar ve türlü yemekler servis edilir.Kıbrıs Ulusal Spesiyaller
- Tava (Et, kokulu otlar ve soğanla yapılan bir yemek)- Dolmades (Etli yaprak dolması)
- Kebaplar
- Stifado (Sığır veya yabani tavşan şarap, soğan, sirke ve baharatlarla pişirilir)
- Taze deniz ürünleri: Tsipoura (Çipura), Lavraki (Levrek) ve Garides (Karides).
Kıbrıs Gece Hayatı
Bütün kent ve kasabalarda eğlenceli bir gece hayatı mevcuttur. Başkentte ve Limasol'de bütün yıl boyunca daima canlıdır, Baf ile Aiga Napa'da ise sezon daha kısadır. Adanın lüks otellerindeki şık barlardan, salaş diskolara kadar çok çeşitli eğlence mekanı bulunur.Kıbrıs İklimi
Kıbrıs'ın Akdeniz iklimi doğal zenginliğin oluşmasında büyük bir etken olmuştur. En yaygın orman tipi ağaç türleri çam, servi, meşe ve sonradan adada yetiştirilen okaliptüstür.Kıbrıs'ta 150'ye yakın değişik türde Gramineae out dahil, doğal olarak yetişen tahmini 1900 çeşit çiçekli bitki bulunmaktadır. Dünyada bilinen orkide türlerinden 30'u sadece Kıbrıs'ta yaşamaktadır.
Dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan ve yalnız Kıbrıs'ta yetişen 19 bitki türü bulunmaktadır.
Kıbrıs Tarihi
Akdeniz'in mükemmel iklimi ve sıcak insanlarıyla ünlü Kuzey Kıbrıs, üç kıtayı birleştiren en güzel adalardan biridir. Tertemiz sahilleri ve eşsiz doğasıyla tam bir turizm cennetidir. Efsanede anlatıldığı gibi Sezar'ın Kleopatra'ya aşkını kanıtlamak için bu adayı vermesi en güzel örnektir.Arkeolojik kazılar M.Ö. 7000 Yılına uzanan Neolitik zamana ait yerleşim birimleri ortaya çıkarmıştır. Bulunan kalıntılardan Kıbrıs'a yerleşen ilk insanların Mezopotamya ve Anadolu'dan geldikleri tarım yapabilip hayvan evcilleştirdikleri anlaşılmaktadır. M.Ö 6000 ve daha sonra gelen guruplar çanak, çömlek, desti, bardak gibi kilden kaplar yapabilme sanatını getirmişlerdir. Bu zamana ait ortaya çıkarılan iki yerleşim biriminden biri Kuzey sahilinde Girne'nin 10 km doğusunda "Vrisi" kalıntıları, diğeri de Limasol ve Lefkoşa arasında "Kirokitia" denilen kalıntılardır.
Bronz çağına ait daha büyük yerleşim birimleri ortaya çıkmıştır. Bronz araçlarının en önemli ham maddesi olan bakırın Kıbrıs adasında çok miktarda bulunması yörede bu madenin ticareti ile uğraşan ve bakır işleyen merkezlerin gelişmesine yol açmıştır. Mağusa'nın kuzey doğusunda "ENKOMİ" kalıntıları bu çağda gelişen ve çağa göre modern ve zengin bir kasabanın kalıntılarıdır. M.Ö. 2000 yılından itibaren Kıbrıs tarihi, adanın stratejik konumuna ve zengin bakır kaynaklarına sahip olabilmek için bölge güçlerinin istilalarına sahne olmuştur. Bu istilalarla gelen değişik kültürler, Kıbrıs adasını bir tarihi kalıntılar ve eserler ülkesi haline getirmiştir.
16 Ağustos 1960 yılında Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazandı. Başkenti Lefkoşa olan bu cumhuriyet Rumların Kıbrıs Türkleri'ni yok etme politikaları üzerine, 1964 antlaşmalarını ihlal edip, anayasada değişiklik yapıp Kıbrıs'lı Türk'lerin yönetimdeki söz haklarını kaldırmak istemeleri ve buna Yunan Cuntasının da darbe girişimi eklenmasi üzerine 20 Temmuz 1974 tarhinde Türkiye'nin Kıbrıs'taki Türkleri zulümden kurtarmak için düzenlediği Kıbrıs Barış Harekâtı başarılı oldu ama bu harekat BM tarafından işgal kabul edildi. Daha sonra Rumların adadaki tavrı üzerine 1983 yılında KKTC kuruldu. Şu an adada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi adında bir ülke birde yönetim vardır. Şu anda Türkiye'nin Türk Silahlı Kuvvetleri Ordusu BM'ler tarafından hala işgalci kuvvet kabul edilmekte ve BM hala Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni hala Kıbrıs Cumhuriyeti olarak tanımaktadır. Fakat, günümüzde Türkiye böyle bir devleti tanımamaktadır.
Kıbrıs'ta Görülmesi Gereken Yerler
Kuzey Kıbrıs sahilleri yüzmek için Akdeniz'in elverişli ve güvenli, mekânlarındandır. Çoğu tatil tesislerinin modern yüzme havuzları yanında, doğu Akdeniz'in serin suları için güzel sahilleri bulunur. Tatil köyleri genelde kuzeyde tarihî Girne kalesi ya da doğuda Gazimağusa yakınlarında kurulmuştur. Tarihî kaleleri ve yapılarıyla ünlü Girne bölgesinin verimli, dar kuzey sahil şeridi arkasında Beşparmak dağları uzanmaktadır.İçerilerde, kayalık Girne bölgesi ve Beşparmak Dağları gerisinde, geniş verimli Mesarya ovası, Ercan Havaalanı ve ülkenin başkenti Lefkoşa bulunmaktadır. Doğu sahili boyunca tarihî, gelişmiş Gazimağusa kenti ve onun yanında Salamis harabeleri uzanır.
Lefkoşa tıpkı Gazimağusa gibi eski bir yerleşim yeridir. Eski şehrin etrafı 5.5 km uzunluğunda şehir duvarı ile çevrilidir ve bu duvar hâlâ sağlamdır. Girişteki kapı Osmanlılar tarafından yapılmıştır.
Beşparmak Dağları'nın şehri koruduğu kuzeydoğuda, deniz seviyesinde 700 metre yüksekliğindeki dağlar Araplar ile yapılan bir savaşta ölen Bizans kahramanı Digenis'in korunma yeri olmuştur.
En önemli sahillerden biri de Akdeniz kıyısındaki Dipkarpaz'dır. Yarımada şeklinde olan Dipkarpaz aynı zamanda yeşil kaplumbağaların yumurtlama mekânıdır. Burada özel alanlar vardır ve giriş çıkış yasaktır.
Girne yakınlarında Bellapais manastırı bulunur.