Bulgaristan Hakkında Tüm Bilgiler | Görülmesi Gereken Yerler
Bulgaristan Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bulgaristan, Güneydoğu Avrupa Balkan Yarımadası'nda yer alan bir ulus devlettir.Başkent: Sofya
Para Birimi: Leva
Yüzölçümü: 110.910 km²
Saat Farkı: + 2
Komşuları: Sırbistan, Makedonya Cumhuriyeti, Romanya, Yunanistan ve Türkiye
Bulgaristan Yemek Kültürü
Ana yemek, gün ortasında yenen öğlen yemeğidir. Akşam yemeği ise daha çok sosyal bir toplantı gibidir, birçok restoranda dans eşliğinde yenir. Yemekler baharatlı, sağlıklı ve güzeldir. Birçok yemekte et, patates ve peynir bulunur. Meyve, yıl boyunca ucuz, taze ve boldur. Bütün büyük otellerde restoranlar bulunur. Ayrıca ülkeye yayılmış birçok yerel tarzda restoran ve kafe hizmet verir.Bulgaristan Ulusal Yemekleri
- Tarator (Salatalık, ceviz ve yoğurtla yapılan bir tür soğuk çorba)- Kavarma (Buzağı veya domuz, soğan ve mantarla yapılan bir tür güveç)
- Siş Kebap (Asma veya lahana yaprağı ve musakka ile birlikte)
- Kebapcheta (Küçük, oldukça baharatlı, kıyılmış et sarması)
- Banitsa (Meyve veya peynirle hazırlanan makarna)
Bulgrasitan Ulusal İçecekler
- Özellikle çok tatlı kahve, oldukça popülerdir- Dağ bitkileri, kurutulmuş yapraklar ve ıhlamur karışımından elde edilen içecekler
- Beyaz şarap
- Sert kırmızı şarap
- Mastika ve Rakia gibi likörler.
Bulgaristan Gece Hayatı
Bazı restoranlarda yerel dans ve mzüik bulunur. Sofya'daki Devlet Opera Salonu'nda operalar ve diğer klasik müzik konserleri gerçekleştirilir. Sofya, Varna, Bourgas, Plovdiv, Stara Zagora ve diğer kentlerde dans ve gece klüpleri vardır.Bulgaristan İklim | Hava Durumu
Balkan Dağları Bulgaristan'ı kuzeyde Tuna platosu, güneyde ise Trakya platosu olarak kabaca iki coğrafi bölgeye ayırır. Oldukça dağlık bir coğrafyaya sahip olan güney Bulgaristan'da Rodop ve Rila sıradağları yer alır. Ülkenin ve Balkanların en yüksek dağı olan 2925 metre rakımlı Musala Dağı da burada bulunmaktadır.Ülkenin en önemli ırmağı olan Tuna Nehri, aynı zamanda Romanya-Bulgaristan sınırını oluşturur. Bulgaristan sınırları içerisinde doğup, Yunanistan-Türkiye sınırını oluşturarak Ege Denizi'ne dökülen Meriç, Bulgaristan'ın bir diğer önemli akarsuyudur.
Bulgaristan Tarihi
Bulgaristan'ın ilk sakinleri Hint-Avrupa kökenli bir kavim olan Traklardır. Milatla birlikte ülke önce Roma İmparatorluğu, sonra ise Bizans İmparatorluğu egemenliğine girdi. M.S. 6. yüzyılda Slavlar ile birlikte Türk kökenli bir kavim olan On Ogurlar bölgeye yerleşti. Bu dönemde Bulgarlar, Slavlaşarak dillerini, 10. yüzyıldan itibaren de Ortodoksluğu kabul edip dinlerini bırakarak asimile olmuşlardır.Bizans İmparatorluğu yıkılıncaya değin Bizans ile savaşıp hakimiyet alanlarını genişleten Bulgarlar 14. yüzyılda Türklerin Rumeli'ye çıkmasından sonra bağımsızlıklarını yitirerek Osmanlı Devleti'nin egemenliğine girdiler.
Osmanlı Devleti'nin gerilemeye başlaması ve Çarlık Rusyası'nın da desteğiyle, Balkanların tümünde olduğu gibi Bulgaristan'da da ulusal kurtuluş hareketi alevlendi. 93 Harbi'nden yenilgiyle çıkan Osmanlı Devleti, Bulgaristan'ı 1908 yılında tam bağımsız çarlık olarak tanıdı.
Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlılarla aynı cephede savaşa katılan Bulgaristan, İkinci Dünya Savaşı'na da Almanya saflarında katılarak her iki savaştan da yenilgiyle çıkmıştır.
İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Balkanlar'da ilerleyen Sovyet ordusunun da yardımıyla Georgi Dimitrov önderliğinde sosyalist rejime geçen ülke, soğuk savaş yıllarında Varşova Paktı'nın üyesi olarak kalmıştır.
Doğu Bloku'nun çözülmesiyle 1990 yılında sosyalist rejimin yıkıldığı Bulgaristan, 1 ocak 2007 yılında Avrupa Birliği'ne katılmıştır.