Azerbaycan Hakkında Bilinmesi Gerekenler | Güncel Bilgiler

Azerbaycan Hakkında Bilinmesi Gerekenler | Güncel Bilgiler

Azerbaycan Hakkında En Güncel Bilgiler

Azerbaycan, Avrupa ve Asya kıtaları arasında, Güney Kafkasya'da ülkedir. Ülkenin doğu sınırını Hazar Denizi çizmektedir.

Başkent: Bakü

Para Birimi: Azerbaycan Manatı

Yüzölçümü: 86.600 km²

Saat Farkı: + 4

Komşuları: Rusya, Gürcistan, Ermenistan, İran, Nahçıvan'a komşu olarak Türkiye.

Azerbaycan Yemek ve İçecek Kültürü

Azeri mutfağı, Türk ve Orta Asya karışımıdır. Artan kirlilik nedeni ile balık çeşitliliği alarm verse de özellikle mersin balığ, uygun fiyata ve bolca bulunmaktadır. Bakü, batı tarzı restoranlarından dolayı tercih sebebi olabilir. Chai Khana'larda (Çay Evi), erkekler küçük bardaklarda tatlı siyah çay içerek saatler geçirirler. Taze sebzelerden hazırlanan salatalar, Azeri mutfağında özel bir yere sahiptir. Salata, ana yemekler birlikte servis edilir. Ulusal mutfak, 30'dan fazla çorna çeşidine sahiptir.

Ulusal Sipesiyaller

- Çam fıstığı veya kestane, sebze, kuru meyveler, pirinç ve koyun veya tavuk eti ile hazırlanan ve baharatlı tadıyla bir çeşit pilav olan Plov, özellikle tadılması gereken bir yemek.
- Kıyılmış ve şişe sarılmış baharatlı kuzu eti ızgarası
- Yemekler genelde çorba ile başlar: Piti; toprak kaplarda fırında pişirilen ve aynı kapla servis edilen nohutlu kuzu eti çorbası ile pirinç ve köfte içeren yoğurt ve ıspanakla hazırlanan Dogva.
- Kutab (Ispanak veya kabakla hazırlanan bir hamur yemeği)
- Badimjan Dolması (Patlıcan, domates, fesleğen, tereyağı ve ekşi krema ile hazırlanan sosla servis edilen koyun eti).

Ulusal İçecekler

- Yerel olarak üretilen şarap ve kanyaklar.
- Şeker, limon, safran, nane tohumu, fesleğen ve diğer mevyelerle hazırlanan, yumuşak bir içecek olan Şerbet.
- Ayva, incir, kayısı, beyaz kiraz ve erikle birlikte servis edilen çay. Bazen kekik, karanfil, kakule ve diğer kokulu otlar da çaya karıştırılır. Tarçın ve zencefil çayları, oldukça popülerdir. Bazen içlerine gülsuyu da eklenir.

Azerbaycan İklimi

Topraklarının % 50'si dağlık olan Azerbaycan'ın, en yüksek yeri Tufandağı 4489 metre'dir. Hinal dağı, Delidağı, Kedidağı önemli dağlarıdır.

Kura-Aras Ovası en büyük düzlüktür.

Azerbaycan iklimi dünyadaki 11 iklim çeşidinden 9'una sahiptir. Yıllık ortalama sıcaklığı 10 °C'nın üzerindedir.

Azerbaycan'ın en uzun nehri 1364 km Hazar Denizi'ne dökülen Kura Nehri'dir. Kura'nın bir kolu olan Aras ise 1072 km'dir. En büyük gölü ise 17,5 km² ile Hacıkabul Gölü'dür.

Azerbaycan Tarihi

Azerbaycan, tarih sahnesinde M.Ö. 6. asırdan itibaren görülmeye başlar. Jeopolitik durumu itibariyle, devamlı istilalara uğramış ve çeşitli devletlerin hakimiyeti altında kalmıştır. Bu bölgede kurulan ilk devlet, Ahameni Komutanı Sahrap Atropates'in temellerini attığı krallıktır. Atropates Krallığının ismi zamanla değişikliklere uğramış, Sasanilerce Azurbeycan, Süryanilerce Azerbaigan olarak isimlendirilmiştir. Türkler ve İranlılar ise bölgeye Azerbaycan ismi vermişlerdir.

Atropetes Krallığından sonra bölgeye sırasıyla Selevkoslular, Ermeniler, Romalılar ve Sasaniler hakim olmuşlardır. Türklerin buraya esaslı yerleşmeleri M.S. 4. ve 5. asırlarda olmuştur. Daha sonra Sasani Hükümdarı Nuşirevan bölgeye İranlıları yerleştirme politikasını takip etmiştir. Yedinci asırdan itibaren büyümeye başlayan İslam devleti Azerbaycan'ı fethe başladı. Bu fetih hareketi, 643'te bölge tamamen Müslümanların hakimiyeti altına geçmesiyle tamamlandı.

Daha sonra Abbasiler burayı Türk emirler vasıtasıyla idare ettiler. Abbasi Devletinin yıkılmasıyla, bu topraklarda birtakım yerli hanedanlar beylik kurdular. Yedinci asırdan itibaren Selçuklu Akıncıları Azerbaycan'a girdiler. Fakat Azerbaycan'ın kesin Selçuklu hakimiyeti altına girmesi Sultan Alparslan devrinde olmuştur.

1535'te Kanuni Sultan Süleyman bütün Azerbaycan'ı fethetti. 1555'te çıkan karışıklık sonucu Azerbaycan tekrar Safevilere bağlandı. Üçüncü Murat devrinde tekrar Osmanlıların eline geçti.

1539'dan sonra Azerbaycan'da muhtelif hanlıklar kuruldu. Bunlarda kargaşalık; 19. yüzyıla kadar devam etti. 1920'de Bolşevik Rusya'nın istilası ile Sovyet rejimi ilan edildi. Azerbaycan bugünkü statüye gelene kadar, Gürcüler-Ermeniler ile birlikte Kafkasya federasyonu şeklinde idare edildi.

5 Aralık 1936'da topraklarının bir kısmı Ermenilere bir kısmı da Gürcülere verildi. Böylece Kafkasya'da kalan Azerbaycan toprakları üzerinde Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan olmak üzere Rusya'ya bağlı üç cumhuriyet kuruldu.

1989'da Rusya'da başlayan Glasnost ve Prestroika politikası ile Kuzey Azerbaycan'da maddi ve manevi değerlere dönüş başladı. Ermenilere verilen bölgeleri geri almak için ayaklanmalar oldu. 1990'da bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan Cumhuriyetine giren Kızılordu, ülkeyi baştan başa kana buladı.

Ocak 1990 olaylarından sonra ülkede bulunan Rusların ve Karabağ'ın Ermeniler tarafından işgalinden dolayı Ermeniler'in göçü yoğunlaşmıştır. Karabağ dışındaki Azerbaycan topraklarında artık hemen hemen hiç Ermeni yaşamamaktadır.

250